Blog
Dubajska czekolada - jak to się zaczęło?
Historia tzw. dubajskiej czekolady rozpoczęła się w 2021 roku od… ciążowej zachcianki. Sarah Hamouda, mieszkanka Dubaju o egipsko-brytyjskich korzeniach, zapragnęła czegoś „słodkiego, chrupiącego i arabskiego”. Po kilku eksperymentach w domowej kuchni...
Dubajska czekolada - jak to się zaczęło?
Historia tzw. dubajskiej czekolady rozpoczęła się w 2021 roku od… ciążowej zachcianki. Sarah Hamouda, mieszkanka Dubaju o egipsko-brytyjskich korzeniach, zapragnęła czegoś „słodkiego, chrupiącego i arabskiego”. Po kilku eksperymentach w domowej kuchni...
Walentynki w Japonii a CZEKOLADA - dlaczego są ...
Walentynki w Japonii – czekoladowa etykieta, tradycja i zmiany W Japonii Walentynki wyglądają zupełnie inaczej niż w Europie. 14 lutego to przede wszystkim dzień, w którym kobiety wręczają mężczyznom czekoladki...
Walentynki w Japonii a CZEKOLADA - dlaczego są ...
Walentynki w Japonii – czekoladowa etykieta, tradycja i zmiany W Japonii Walentynki wyglądają zupełnie inaczej niż w Europie. 14 lutego to przede wszystkim dzień, w którym kobiety wręczają mężczyznom czekoladki...
Dlaczego Belgia słynie czekolady?
Belgijska czekolada jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie, ale jak to się stało, że właśnie Belgia stała się jej synonimem? Wszystko zaczęło się w XVII wieku, kiedy to...
Dlaczego Belgia słynie czekolady?
Belgijska czekolada jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie, ale jak to się stało, że właśnie Belgia stała się jej synonimem? Wszystko zaczęło się w XVII wieku, kiedy to...
Sekret ciasta Kataifi – tradycyjny przysmak Bli...
Ciasto Kataifi, zwane także "anielskimi włosami", to jeden z najstarszych składników deserów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego początki sięgają starożytności, kiedy w regionie Lewantu eksperymentowano z cienkimi warstwami ciasta przypominającymi nasze...
Sekret ciasta Kataifi – tradycyjny przysmak Bli...
Ciasto Kataifi, zwane także "anielskimi włosami", to jeden z najstarszych składników deserów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego początki sięgają starożytności, kiedy w regionie Lewantu eksperymentowano z cienkimi warstwami ciasta przypominającymi nasze...