Blog

Dubajska czekolada - jak to się zaczęło?

Dubajska czekolada - jak to się zaczęło?

Historia tzw. dubajskiej czekolady rozpoczęła się w 2021 roku od… ciążowej zachcianki. Sarah Hamouda, mieszkanka Dubaju o egipsko-brytyjskich korzeniach, zapragnęła czegoś „słodkiego, chrupiącego i arabskiego”. Po kilku eksperymentach w domowej kuchni...

Dubajska czekolada - jak to się zaczęło?

Historia tzw. dubajskiej czekolady rozpoczęła się w 2021 roku od… ciążowej zachcianki. Sarah Hamouda, mieszkanka Dubaju o egipsko-brytyjskich korzeniach, zapragnęła czegoś „słodkiego, chrupiącego i arabskiego”. Po kilku eksperymentach w domowej kuchni...

Walentynki w Japonii a CZEKOLADA - dlaczego są powiązane?

Walentynki w Japonii a CZEKOLADA - dlaczego są ...

Walentynki w Japonii – czekoladowa etykieta, tradycja i zmiany W Japonii Walentynki wyglądają zupełnie inaczej niż w Europie. 14 lutego to przede wszystkim dzień, w którym kobiety wręczają mężczyznom czekoladki...

Walentynki w Japonii a CZEKOLADA - dlaczego są ...

Walentynki w Japonii – czekoladowa etykieta, tradycja i zmiany W Japonii Walentynki wyglądają zupełnie inaczej niż w Europie. 14 lutego to przede wszystkim dzień, w którym kobiety wręczają mężczyznom czekoladki...

Dlaczego Belgia słynie czekolady?

Dlaczego Belgia słynie czekolady?

Belgijska czekolada jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie, ale jak to się stało, że właśnie Belgia stała się jej synonimem? Wszystko zaczęło się w XVII wieku, kiedy to...

Dlaczego Belgia słynie czekolady?

Belgijska czekolada jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie, ale jak to się stało, że właśnie Belgia stała się jej synonimem? Wszystko zaczęło się w XVII wieku, kiedy to...

Sekret ciasta Kataifi – tradycyjny przysmak Bliskiego Wschodu

Sekret ciasta Kataifi – tradycyjny przysmak Bli...

Ciasto Kataifi, zwane także "anielskimi włosami", to jeden z najstarszych składników deserów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego początki sięgają starożytności, kiedy w regionie Lewantu eksperymentowano z cienkimi warstwami ciasta przypominającymi nasze...

Sekret ciasta Kataifi – tradycyjny przysmak Bli...

Ciasto Kataifi, zwane także "anielskimi włosami", to jeden z najstarszych składników deserów kuchni Bliskiego Wschodu. Jego początki sięgają starożytności, kiedy w regionie Lewantu eksperymentowano z cienkimi warstwami ciasta przypominającymi nasze...